USD -

28.05 /

27.65

EUR -

33.35 /

32.75

Середа, 25 серпня 2021 15:37

Суддівське знущання або як «Агротех» позбавили перемоги над «Локомотивом»

Тишківка. 25 серпня. «Громада». У суботу, 21 серпня, в рамках 14-го туру чемпіонату Кіровоградської області з футболу серед команди Вищої ліги, тишківський «Агротех», на власному полі, зіграв внічию з помічнянським «Локомотивом» - 4:4, інформує «Громада».

Одразу зазначу, що цей матеріал – суб’єктивна думка автора.
«І буде бій!» - з таким лозунгом наша команда підійшла до поєдинку з «Локомотивом-СВТ». І, справді, бій відбувся. Але як же образливо, що його підсумок вирішили не команди в чесній боротьбі. Після цього матчу в усіх, хто підтримував «Агротех», залишається гіркий присмак несправедливості. І тут справа не в самих втрачених трьох очках у грі з одвічним конкурентом із території колишнього Добровеличківського району, а в тому - як це відбулося. Головний арбітр зустрічі Максим Скрипка та лайнсмени Денис Данилов і Микола Гордовий вкрали в тишківської команди перемогу. Цинічно, заангажовано й, напевно, корумповано. Такого знущання з глядачів, президента, адміністрації клубу, тренера та гравців я давно не бачив.
Знаєте, згадався поєдинок Ліги Чемпіонів 2009 року між «Челсі» та «Барселоною», коли норвезький арбітр Том-Хеннінг Евребе зробив усе, аби англійська команда вилетіла з турніру. Матч закінчився зручним для іспанців рахунком 1:1, а англійській букмекерські контори зарахували перемогу усім, хто ставив на звитягу «аристократів». На жаль, вчора Максим Скрипка для нас став тим самим клятим Евребе. І це один із небагатьох цензурних епітетів, які можна підібрати юному судді, який відверто знущався над тишківською командою.
Ну а тепер послідовно.
Як завжди, в Олександра Мизенка були проблеми з вибором гравців, адже Денис Радченко досі не відновився після травми, Данило Яровенко пропускав матч через перебір «жовтих» карток, знову почалися проблеми з рукою в капітана Олега Коломійця, вже давно в лазареті Андрій Ващенко, а Андрій Добролєжа та Дмитро Височин захворіли.
Щоправда, в цій зустрічі в нас було аж три дебютанти: вінгер Віталій Бедін та захисники Євген Доможирський і Дмитро Вишневський.
Суперники розпочали гру без «розвідки» й біля воріт Дмитра Пастернака та Івана Демідова одразу почала виникати небезпека. Першими відкрити рахунок вдалося господарям. У штрафній «Локомотива» Максим Кулібаба класно прикрив м’яч корпусом, а суперник сфолив. Головний арбітр без сумніву вказав на «точку». «Вирок» без шансів виконав Максим Скоров, розвівши Пастернака й м’яч в різні кути – 1:0.
Після цього розпочалася так звана гра «без центра поля». В обох команд було вдосталь нагод, аби змінити рахунок на табло. Так, у нас двічі в поперечину влучив Роман Сенчук, удар Олександра Татарінова взяла на себе стійка, а дальній «постріл» Максима Кулібаби, не без проблем, парирував Пастернак. Вже на цей момент арбітри почали «чудити». На 19-й хвилині Артем Щербатюк грубо збиває Романа Сенчука перед власним штрафним, але Максим Скрипка порушення там не вбачає. Як виявилося, це «молоде (не)дарування» футбольного арбітражу тільки розминалося. Далі – більше. Реактивний Максим Скоров, після розрізної передачі Віталія Бедіна, легко втік від захисників «Локомотива» й вже виходив на «побачення» з голкіпером, як Микола Гордовий підняв прапорець – офсайд. Мабуть, Максу треба було від своїх воріт бігти, щоб лайнсмен не вгледів положення поза грою, адже на відео ніякого офсайду і близько немає.
Ще один цікавий епізод: у центрі поля Кулібабу штовхають одразу двоє суперників, Макс падає, м’яч опиняється в помічнянців, а Куля робить рівно теж саме, що щойно з ним – порушення. Зовсім не послідовно, а це означає, що син голови комітету арбітрів КОАФ Андрія Скрипки відверто провокував гравців «Агротеха». Також Скрипка менший «придумував» фоли для господарів: на 24-й хвилині не встиг наш лідер Максим Кулібаба прийняти м’яч спиною до воріт суперника, як рефері сигналізував про порушення від нашого нападника. Ні Куля, ні його опікун так і не зрозуміли, чому був свисток. Втім, така ахінея від тріо «жовтих чоловічків» не завадила «Агротеху» збільшити перевагу в рахунку: Скоров ввірвався в штрафний майданчик гостей, легко переграв захисника й «прострілив» на дальню стійку, куди якраз вбіг Кулібаба. Макс, без проблем, реалізував «подарунок» товариша – 2:0.
Але достатньо швидко «залізничники» зменшили відставання в рахунку: Барбанов віддав «прострільну» передачу до штрафної, Чемерис зміг позбавити себе опікунства Співака й пробити в ближній незахищений кут воріт Демидова – 2:1.
Одразу після цього, Кутулупенко з вбивчої позиції двічі не зміг забити.
На 37-й хвилині знову суддя показав Кулібабі, що свистить в будь-якій його боротьбі: Куля прийняв м’яч, звільнився від надокучливого суперника, який обіймав його, як тільки міг, але й тут Скрипка побачив порушення від нашого гравця! На мій погляд, це були систематичні дії направлені для нейтралізації головної атакувальної сили. Скрипка-менший судити, як бачимо, ще не вміє, а от підсуджувати – гаразд.
На 39-й хвилині 27-й номер помічнянської команди відверто «зносить» Кулібабу в центі поля. Ніякої гри в м’яч не було, а Скрипка аж після другого грубого поштовху нашого лідера побачив порушення. Таке можна свиснути, адже воно відбулося на половині «Агротеха».
До кінця першої половини жоден із суперників не зумів забити й за рахунку 2:1 на користь господарів команди пішли на відпочинок.
У другому таймі «Агротех» уже відкрито грав проти 14 гравців – 11 футболістів «Локомотива» та 3 арбітрів.
На початку другого тайму Кулібаба зумів вибігти віч-на-віч із голкіпером, але переграти Пастернака не зумів. «Не забиваєш ти – забивають тобі» - саме це неписане футбольне правило зіграло з «Агротехом» злий жарт.
Гості виконують вдалу діагональ до штрафної, Дмитро Барбанов одразу пасує в напрямку одинадцятиметрової позначки, а Владислав Сінькевич потужно пробиває під поперечину – 2:2.
Взагалі, тут варто сказати, що господарям дуже не вистачало на лівому фланзі незамінного Данила Яровенка, адже Роман Жорновий грав на незвичній для себе позиції й нічого не міг протиставити всюдисущому Дмитру Барбанову, від якого йшло найбільше гостроти.
Вже на 56-й хвилині ми знову вийшли вперед. Олександр Татарінов, від власної штрафної, віддає довгу передачу на забігання Кулібабі, Максим позиційно переграє опонентів і встигає на м’яч першим за Пастернака, в стилі Лео Мессі, перекидає «парашутом» «круглого» через Дмитра – 3:2.
Але ж як «Локомотив» відігрався! У нашій штрафній Дмитро Нікора відверто відштовхує трьох суперників руками, але головний арбітр не хоче бачити цього епізоду, дає грати, а 21-й номер «залізничників» зрівнює рахунок – 3:3 – гарний подарунок Дмитру, в якого в цей день народилася дитинка, з чим весь колектив ФК «Агротех» щиро вітає лідера помічнянської команди.
Не пройшло й п’яти хвилин як «Агротех» вже в третє вийшов вперед: Олег Тонконоженко «обікрав» біля штрафного майданчика Вячеслава Головченка, випередив ще одного суперника й без проблем послав м’яч до сітки воріт – 4:3 – гра йшла не за планом судді, а тому далі вже відверті порушення з боку гостей трактувалися як порушення «Агротеха». До прикладу, епізод на 71-й хвилині: Кутулупенко втікає від Сінькевича, а Влад ззаду збиває Сергія. Данилов, який стояв у декількох метрах від епізоду підіймає прапорець і показує в бік воріт господарів! От саме в цей момент стало зрозуміло, що виграти нам ніхто не дасть.
Через декілька хвилин, у центральній зоні, Артем Щербатюк б’є по ногах Олега Тонконоженка, без дотику до м’яча, але Скрипка знову мовчить, а «Локомотив-СВТ» розпочинає свою атаку і через миттєвість отримує право на пенальті: Дмитро Вишневський, у боротьбі за позицію, жорстко зіграв проти суперника у власній штрафній, і арбітр вирішив, що це порушення. З «точки» влучно пробив Нікора – 4:4. Далі повна ігрова перевага була на боці господарів, але дивідендів із того «Агротех» не отримав. Ну а судді показали всю свою профнепридатність. На 83-й хвилині стався найбільш скандальний епізод матчу, якщо не всього сезону: Олег Тонконоженко класно пробивав із межі карного майданчика, а гравець «Локомотиву», розуміючи, що Пастернак у цьому епізоді не допоможе, просто відбив «круглого» рукою. При тому, на стільки неприховано й показово, що це бачив весь стадіон. Весь, окрім суддів, які вказали на кутовий удар. І повтор засвідчує, що юний послідовник Віктора Кашшаї бачив цей момент, як бачив його і Данилов. Довгі дискусії щодо цієї ситуації не принесли результату. Після цього ще В'ячеслав Головченко відверто штовхнув Максима Скорова й арбітр порахував, що так можна. Помічнянським гравцям у цій зустрічі можна було все.
Скажіть, класна гра «Футбол», якщо: тобі дозволяють грати руками; дозволяють штовхати суперника; ти сфолиш, а поставлять штрафний в іншу сторону; суперник вибіжить з-за спини двох захисників, а покажуть офсайд; опонент просто прийме м’яч, а вже порушить правила. Саме такий «атракціон небаченої щедрості» влаштували для гостей судді, які зробили все, аби досягнути потрібного помічнянцям результату. Думаю, що цей результат треба був і суддям. І знаєте, мабуть, не має сенсу звертатися в комітет арбітрів, адже й там ми ніякого результату не матимемо, адже головою цієї структури Кіровоградської обласної асоціації футболу є Андрій Скрипка – батько головного арбітра нашої зустрічі. Можливо, якраз родинні зв’язки й додали зухвалої поведінки Максиму й відчуття безкарності дозволило йому і його колегам так нахабно «пограбувати» «Агротех». І це на очах у сотень глядачів, які люблять футбол і щоразу приходять на наш прекрасний стадіон, аби підтримати рідну команду. Тільки от, такі епізоди змушують опускати руки й втрачати на дію на чесну боротьбу, тим самим вбиваючи будь-яке бажання займатися «грою мільйонів», в якій гроші вартують на багато більше, аніж талант та робота. І, скільки б ти не тренувався, може знайтися ще якийсь Скрипка і просто познущатися з твоєї команди. Трьох пунктів нам уже ніхто не поверне, але чи буде покарання?

Переглянуто 1367 разiв
Категорія: Спорт
Оцініть матеріал
(4 Голосів)
  1. Новини
  2. Популярно
Збережемо Українців!
Футбол