- Громада
- Культура та освіта
- На Кіровоградщині учням 70% шкіл пропонують меню за новими нормами
Оновлені норми шкільного харчування стали обов’язковими з 1 січня 2022 року.
В області працюють 302 школи. У жодній з 40 шкіл Кропивницького та одній спеціалізованій оновлене меню не затвердили, каже Галина Сабадаш.
«Держпродспоживслужба погодила меню у 70% шкіл. Інші заклади також його подали, але зараз проводиться розгляд. Якщо є якісь порушення, то надаються листи з рекомендаціями, що потрібно усунути. Основна вимога – щоб не було заборонених продуктів», - розповідає Сабадаш.
Під забороною ковбасні вироби, продукти, які містять консерванти та ароматизатори, річкова риба та не пастеризоване молоко.
Перевіряти дотримання нових норм харчування почнуть цього місяця. Якщо знайдуть порушення, директора оштрафують на 425 гривень.
Як змінилося меню з 1 січня у селі Созонівка Кропивницького району
«З попереднього меню прибрали варену ковбасу, консервовані огірки, помідори, ікру кабачкову, згущене молоко і ряжанку», - розповіла медсестра ліцею Лариса Покровська.
Ковбасу замінили на м’ясо, згущене молоко – на пастеризоване молоко, консервовані овочі – на солоні і квашені. Серед змін – подвійне меню. Зокрема, школярі можуть обирати між молоком та чаєм з лимоном без цукру.
«Харчування стало набагато здоровішим, у раціоні зменшили використання солі, цукру», – каже медсестра. Збільшили використання фруктів і овочів – раніше норма була 50-60 грамів, нині – 100 грамів на дитину.
Школярка Злата Сотник незадоволена, що з меню прибрали ковбасні вироби: «Борщ, каша з рибою, яблуко, апельсин – це все дуже смачно. Але ж у нас була ковбаса, а тепер її немає. А я дуже люблю ковбасу, так її хочу поїсти».
У другому класі навчається єдина в ліцеї школярка з алергією Анастасія Зубенко. Дівчина говорить, у неї алергія на моркву, вишні і апельсини. Для дитини створили окреме меню.
«Ми слідкуємо за тим, щоб дитина не їла недозволені продукти», – говорить медсестра.