Інформує "Громада", посилаючись на toneto.net
За словами автора дослідження доктора Хіроясу Ісо, вони з колегами зосередилися на тому, щоб визначити, чи поширюється захисний ефект кави на людей із різним ступенем гіпертонії, а також уплив зеленого чаю на ту саму групу людей. Дослідники відзначають, що їхнє дослідження стало першим, яке виявило зв'язок між двома та більше чашками кави на день і смертністю від серцево-судинних захворювань у людей із тяжкою формою гіпертонії. У дослідженні взяли участь близько 20 тисяч осіб - понад 12 тисяч жінок і трохи більше 6,5 тисячі чоловіків, які мешкають у Японії, в період від 1990 до 2009 роки. Під час дослідження учасники щороку відповідали на запитання про свої харчові звички, зокрема й про кількість кави, яку вони випивають за день. Також реципієнти повідомляли про стан свого здоров'я та хвороби, які були в них діагностовані в той чи інший проміжок часу. Учені кажуть, що споживання кави не мало зв'язку зі смертністю від серцево-судинних захворювань у всіх групах, крім другої та третьої категорії. Водночас зв'язку між вживанням зеленого чаю та смертністю від серцево-судинних захворювань взагалі не виявили. Крім того, вчені виявили, що для третьої категорії реципієнтів вживання двох і більше чашок кави на день підвищує ризик смертності від серцево-судинних захворювань протягом періоду дослідження вдвічі. Водночас у людей, які випивали лише одну чашку кави за день, таких ризиків виявлено не було. Раніше стало відомо, що дослідники з Університету Макмастера в Канаді змогли виявити білки, на які впливає кофеїн і завдяки цьому вони допомагають печінці прибрати поганий холестерин із кровотоку. Внаслідок цього процес захищає людину від появи серцево-судинних захворювань.