«Коли розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я», – зазначила Олена Зеленська.
Над новим меню працювали шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами й представниками МОЗ.
Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.
Зокрема, окрім традиційних українських страв, у меню додали популярні страви різних кухонь світу, безглютенові позиції, а також збільшили кількість фруктів і м’яса у раціоні.
Зі слів першої леді, наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків і популяризація культури здорового харчування.
Нагадаємо, торік за ініціативою першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа системи шкільного харчування. Роботу розпочали з комплексного дослідження, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров’я.
Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.
Відзначимо, що минулого року у Кіровоградській області стартував проєкт «Сучасна шкільна їдальня». який реалізують в 48 школах. В його рамках передбачається оновлення обладнання, ремонт харчоблоків і зміна меню.