Антициклон Zoe приніс в Україну суху та спекотну погоду. Подекуди стовпчики термометрів вже перевалили за позначку у 35 ºС. Синоптики ж прогнозують, що в липні та серпні спекане здасть позицій — можливі лише короткочасні періоди прохолоди. Тож Держпраці закликала роботодавців правильно організувати режим праці в спекотних умовах, аби не допустити перегріву працівників.
Суб'єктам господарювання порадили вжити таких заходів для покращення мікрокліматичних умов:
- облаштувати жалюзі або світловідбиваючі плівки на засклених поверхнях;
- максимально використовувати природну вентиляцію;
- облаштувати системи кондиціювання;
- використовувати спеціальний одяг з натуральних тканин та засоби захисту.
Верхньою межею температури на постійних робочих місцях, де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль, є температура +28 ºС. При температурі повітря понад 37 ºС вже слід говорити про екстремальні або ж небезпечні роботи. За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Також в умовах підвищеної температури повітря не рекомендується допускати до роботи осіб молодше 25 і старше 40 років.
При температурі повітря понад 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин. При цьому рекомендована температура питної води, напоїв, чаю становить 10-15 ºС. До того ж, задля профілактики зневоднення можна вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, кисломолочні напої, соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Також корисним буде збільшити споживання фруктів та овочів.
Що ж до роботи на відкритих майданчиках, то тут слід додатково організувати раціональні режими праці та відпочинку. Тривалість робіт при температурі більше ніж 28 ºС не має перевищувати 4-5 год за зміну. А при температурі повітря 35 ºС і вище тривалість періодів безперервної роботи повинна становити 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менш ніж 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.
Необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час, а тривалість перерв повинна становити не менше 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення температури. Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше 5 ºС, та не нижче +24 +25 ºС. Ці ж рекомендації слід враховувати працівникам, у приміщеннях яких встановлені кондиціонери.