Інформує "Громада", посилаючись на Суспільне Кропивницький
Нітрати в основному накопичуються в коренях, коренеплодах, стеблах, черешках і великих жилках листя. Їх більше в зелених плодах ніж у стиглих. У всіх овочах і фруктах найбільше нітратів міститься в шкірці. Визначити, де їх кількість більша, а де менша за зовнішнім виглядом овоча – важко. Саме тому обираючи овочі та фрукти, потрібно поцікавитися у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість. Не варто купувати овочеву продукцію на стихійних ринках. Овочі та фрукти не мають бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, неприродно блищати. Мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру. Овочі, які найбільше вбирають в себе нітрати – це редиска, салат, шпинат, молода капуста та кріп. З ними треба бути особливо обережними. Менше хімії вбирають кабачки, морква, огірки, цвітна капуста й броколі. В огірках та кабачках найбільше нітратів – біля плодоніжки та у шкірці, тому їм треба зрізати шкірку. У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, у перцю, баклажана та помідора – біля плодоніжки. Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, морква – у верхній та нижній частинах. Ці місця у ранній зелені потрібно зрізати.
Як нітрати впливають на людський організм
При одноразовому вживанні овочів чи зелені з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами з усіма негативними наслідками, сказала Наталія Шевченко.
Зокрема:
погіршується насичення клітин організму киснем;
впливає на обмін речовин, слабшає імунітет;
відбувається дестабілізація нервової системи;
знижується кількість вітамінів, що надходять в організм;
з'являються проблеми зі шлунково-кишковим трактом, серцево-судинною та дихальною системами;
зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитоподібної залози.
Як знизити вміст нітратів у домашніх умовах
Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів неможливо. Проте є кілька способів знизити їх вміст у продуктах.
Замочувати у чистій воді не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30%;
Бланшувати і відварювати овочі у великій кількості води. Одержаний відвар не використовувати для харчування;
Вимочувати в 1% розчині аскорбінової кислоти, що допоможе зменшити вміст нітратів на 36-58%;
Солити та квасити овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати і на 18 день цю сполуку визначити неможливо;
Салати слід готувати безпосередньо перед їхнім вживанням і відразу з'їдати, не залишаючи їх на зберігання, тому що відбувається накопичення нітратів;
Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.
Зі слів Наталії Шевченко, купувати слід сезонні овочі виключно в дозволених для торгівлі місцях, де продукти перевіряють на вміст нітратів. Купувати слід свіжі стиглі овочі.
Безпечна продукція – це та, яка пройшла ветеринарно-санітарну експертизу, має експертний висновок і продається в місцях санкціонованої торгівлі. Державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках здійснюють дослідження овочів і фруктів на вміст нітратів та в разі виявлення невідповідностей такий товар до продажу не допускають".
2022 року на Кіровоградщині через перевищений вміст нітратів до продажу не допустили понад дві тонни овочів та фруктів, сказала речниця.