- Громада
- Агроновини
- На Кіровоградщині після збору нового врожаю подешевшала капуста. Яку ціну прогнозують надалі
Інформує "Громада", посилаючись на Суспільне Кропивницький
Капуста подешевшала сезонно, пояснив науковець Інституту світової економіки Всеволод Степанюк.
Пропозиція нового врожаю досить значна і відповідно ціни можуть падати навіть нижче, ніж собівартість. Фермерам й іншим учасниками ринку потрібні гроші для того, щоб вони закрили якісь свої фінансові зобов’язання. З часом цей товар почне дорожчати через високу вартість зберігання капусти та кредитні ставки".
Цьогоріч капусту на Кіровоградщині посадили на площі 900 гектарів. Торік на 300 менше. Зібрали 18 тисяч тонн – це на 800 тонн більше, якщо порівнювати з минулим роком. Це інформація від керівниці департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової.
Сільгоспвиробники садять тільки на 30 гектарах капусту. У цьому році ця тенденція збільшилася до десяти господарств, які постійно її вирощують. Але проблема не тільки в тому, щоб виростити врожай, треба ще й забезпечити його зберігання протягом майже року".
На кропивницьких ринках ціна на капусту – від 7 до 10 гривень за кілограм, розповів продавець Олександр Коробко. Вважає, вона подешевшала, бо мають цьогоріч більше пропозицій від постачальників. Він продає капусту з Кіровоградської, Миколаївської та Дніпропетровської областей.
Коли вже будуть капусту відпускати зі складів, то буде трохи інша ціна. Восени вона підвищиться не суттєво – десь на гривню-дві".
Василь Лєчов купив на ринку 20 кілограмів капусти.
Ми сітку беремо на зиму, щоб було. Мене зараз ціна на капусту влаштовує”.
У порівнянні з попереднім періодом – це минулий місяць – капуста подешевшала приблизно на 20%. Ажіотаж відсутній. Щодня у нашому магазині ми продаємо приблизно 100 кілограмів капусти", – говорить керуюча справами Людмила Животовська.
Зі слів Всеволода Степанюка, цьогоріч весною капуста була в десять разів дорожча порівняно з осінню минулого року. Якою буде її вартість цієї зими та навесні, залежатиме від обсягів імпорту в Україну та кількості вирощеної у місцевих теплицях капусти.