USD -

26.80 /

27.20

EUR -

30,00 /

30.60

Кропивницький: -7°C

22.04.2019

Понеділок, 15 квітня 2019 20:26

На Кіровоградщині розводять альпійських кіз

Про це повідомляє інформаційний портал ГРОМАДА з посиланням на "Фейсбук" філії Суспільного телебачення UA: Кропивницький.

Два роки тому місцевий житель Сергій Григір привіз для свого господарства понад 300 альпійських кіз із Франції. За його словами молоко кіз альпійської породи використовується у виробництві сирів. Це єдина в області ферма, де займаються розведенням альпійських кіз.

"У 2017 році ми завезли тварин із Франції. 300 кіз і 12 козликів. Це спокійні привітні тварини, з якими легко працювати, які не агресивні. Але чим цікава саме альпійська порода, - якість молока найкраще підходить для переробки в продукт, сир ", - розповів співвласник ферми Сергій Григір.

О 7-й ранку  кіз доять. До доїльного апарату підключають одразу 12 тварин. На доїння витрачають дві години.

"Спочатку перекисом ми промиваємо, потім масажуємо, потім здоюємо. Після витираємо серветками. ", - каже операторка доїльного апарату Олена Чернявська.

"Молоко по трубах потрапляє до холодильного обладнання, там охолоджується, а потім ми відправляємо його на переробку", - зазначив керівник ферми Анатолій Русаченко.

У спеціальному місті кози чекають окоту. Під час спілкування з журналістами одна з кіз народила двох козенят. Працівниця ферми зважила новонароджених по черзі. Після зважування двох новонароджених козенят поклали в обігрівальний бокс, де вони обсохли і зігрілися у козиному дитячому садку. У яслах тримають альпійських козенят віком до місяця.

"Цапам підпилюємо роги для того, щоб вони не травмували ні себе, ні людей, які їх обслуговують. І під час парування вони дуже агресивні з козою і можуть травмувати козу", - розповів Русачеко.

Нині на фермі більше 400 альпійських  кіз. Їх молоко власники використовують для варіння сиру.

Переглянуто 235 разiв
Оцініть матеріал
(2 Голосів)
  1. Новини
  2. Популярно